XXIV октобарски сусрети у социјалној заштити

XXIV октобарски сусрети у социјалној заштити

Међународна конференција “Родитељство дар, тешкоћа, шанса”, у организацији Центра за социјални рад “Свети Сава” из Ниша и Коморе социјалне заштите, је одржана 18. и 19.10.2018.године.

Конференцију је отворио Зоран Јовић, директор Центра за социјални рад Ниш. Учесницима се обратио и  Драган Вулевић, специјални саветник Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Дарко Булатовић, градоначеник Ниша.

Учешће на конференцији су имали домаћи и страни излагачи. Првог дана скупа, у оквиру пленарних предавања, истакнут је значај родитељства кроз излагање проф.др Јелене Опсенице Костић са Филозофског факултета у Нишу. Гошћа из Загреба, мр Елла Селак је  представила рад Поликлинике за децу Града Загреба.  Испред Аутономног женског центра се обратила др Тања Игњатовић, са темом Родитељство и однос деца-родитељ у контексту насиља у партнерској релацији.

Највећи број излагача на конференцији има искуство у директном раду са корисницима, тако да је највећи број њих запослен у центрима за социјални рад, саветовалиштима за брак и породицу, али и центру за породични смештај и усвојење и Центру за заштиту одојчеди, деце и омладине.

Другог дана одржан је округли сто са темом “Изричита забрана телесног кажњавања деце у Србији-позитивно родитељство”, на којем су излагачи били др Вера Деспотовић и др Ивана Стевановић из Центра за права детета.

Конференцији су присуствовали стручни радници из система социјалне заштите, али и колеге из образовања и здравства.