СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Каритас Србија и Удружења „Наша кућа“, уз подршку Министарства здравља, а у оквиру пројекта SOCETES – Support of CSOs in Empowering Tehnical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe,  који је финансиран од стране ЕУ су организовали Национални форум – Социјална инклузија особа са инвалидитетом и менталним сметњама.

У оквиру Форума су представљени резултати пројета и 14 партнерских организација. Учесници на пројекту су организације цивилног друштва који се залажу за социјалну инклузију и промоцију политика социјалне инклузије. Акценат је стављен на утврђивање начина за превазилажење проблема социјалне искључености особа са инвалидитетом и менталним сметњама.

Учесници националног форума су били представници међународних институција, државних органа, здравствених установа, установа социјалне заштите и организације цивилног друштва. Гостима су се обратили Leonetta Prajer,испред делегације ЕУ у Србији; др Данијела Урошевић, помоћних Министра здравља; Станислав Хочевар, београдски надбискуп и председник Caritas-a Србије. У пленарном делу, о проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом је говорила Иванка Јовановић, председница Националне организације особа са инвалидитетом, док је о услугама социјалне заштите намењеним корисницима са инвалидитетом и менталним сметњама излагање имала др Биљана Зекавица, испред Сектора за бригу о породици и социјалну заштиту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Други део Форума је био резервисан за рад у малим групама које су фацилитирале Иванка Јовановић и Снежана Симовић Драганић.