Посета стручних радника Коморе социјалне заштите Републике Словеније

Посета стручних радника Коморе социјалне заштите Републике Словеније

У петак 13. септембра, Комору социјалне заштите су посетиле колеге Коморе социјалне заштите Републике Словеније. Ова посета је најавила наставак сарадње две Коморе и рад на унапређењу положаја стручних радника у социјалној заштити. Током посете обављено је неколико састанака и организован је обилазак институција социјалне заштите. Кључне теме састанака су се односиле на положај стручних радника у друштву, тешкоће са којима се суочавају запослени у социјалној заштити, али и о елементима стручног усавршавања, начина на који је регулисано пружање услуга социјалне заштите. С обзиром да две републике имају исту историју успостављања и функционисања система социјалне заштите, није чудно што се суоавају са сличним проблемима у функционисању.

Студијску посету смо искористили да са колегама из Словеније посетимо Прихватилиште за децу Београд, као установу која може да се похвали својим успесима, организацијом и стручним радом. У оквиру ове установе функционише прихватилиште за децу, али и  услуга свратишта. Иако су дуго година функционисали у оквиру простора Завода за васпитање деце, прошле године Прихватилиште је добило нове просторије. Заслугом директорке и стручних радника, деца корисници ове установе, могу да користе квалитетне садржаје и да добију заштиту у односу на ситуацију у којој се налазе.

Такође, током посете обишли смо и Дом за старе Дедиње. Дом се налази у мирном делу града, са великим пaрком. Капацитет дома је 50 корисника и тренутно су скоро сви капацитети попуњени. Колеге су имале прилике да виде и упореде услугу смештаја у установи за старе и размене искуства о функционисању смештаја за одрасле  старе кориснике у Словенији.