Одговорност – према себи, према послу и према другима

У организацији Коморе социјалне заштите, 26. априла 2016. године у Геронтолошком центру Бежанијска Коса, одржана је коференција под називом “Одговорност – према себи, према послу и према другима”.

Ова актуелна тема окупила је преко 250 стручних радника, највише из Београда, али и из Крагујевца, Панчева, Стамнице и других градова. У првом делу, Србијанка Ђорђевић директорка Коморе, презентовала је Кодекса професионалне етике, који представља кључни документ када је у питању етика и поступање у свакодневном стручном раду. Присутне је подсетила на основне етичке принципе, на однос и дужности профсионалаца у раду са корисницима, на међусобне односе стручних радника и на однос стручног радника према делатности социјалне заштите и друштву.

Након излагања о Кодексу, проф. др Бранко Ћорић одржао је предавање на тему одговорности према себи, према другима и према послу. У свом излагању, истакао је колико је, значајна улога професионалаца који раде у систему социјалне заштите, који превасходно представља помажући систем. Проф. Ћорић је указао на значај унапређења сопствене личности професионалаца, али и сталне потребе за самопреиспитивањем, што је и основ за унапређење професионалних и етичких компетенција. У даљем излагању говорио је о односу терапеута и клијента , изазовима и дилемама и све то илустровао примерима из непосредне праксе.

Стручни радници су имали прилику да поставе питања, као и да оцене квалитет реализације конференције и да предложе теме за наредна предавања.

{gallery}ksz/vesti/odgovornost{/gallery}