Кодекс професионалне етике

Кодекс професионалне етике

Комора социјалне заштите у оквиру обележавања две године рада, промовисала је Кодекс професионалне етике за све стручне раднике у систему социјалне заштите на Факултету политичких наука, Унверзитета у Београду.

Скуп је отворио и присутне поздравио др Ненад Иванишевић – државни секретар за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте у Министарству за рад, зашошљавање, борачка и социјална питања, а испред Факултета политичких наука присутнима се обратила проф др Ана Чекеревац, продекан за основне студије. Професорка Чекеревац је направила паралелу између некадашњег Кодекса који је постојао у систему социјалне заштите и актуелног Кодекса и изразила очекивање да ће садашњи Кодекс бити у много већеој мери примењиван у пракси.

Присутнима се обратила и директорка Коморе Србијанка Ђоревић и испрачала нешто више о раду Коморе од оснивања па до данас. Она је истакла да је ово веома важан дан за све у систему социјалне заштите и указала на важност доношења Кодекса. Директорка Коморе је подсетила присутне на најважније активности Коморе, као и планиране активвности које се односе на промоцију Кодекса професионалне етике. Планирано је да Кодекс буде презентован широм Србије и то по регионима како би се документа на тај начин боље приближио свим стручним радницима.

Проф др Невенка Жегарац, једна од ауторки Кодекса, одржала је презентацију и указала на основне вредности социјалног рада и социјалне заштите. Истакла је да се стручни радници свакодневно у свом раду сусрећу са многим етичким дилемама и питањима и указала на неке најзначајније недоумице, а једна од њих је на који начин стручни радници разумеју сурогат родитељство. Професорка је објаснила и направила разлику између етичког и неетичког поступања у стручном раду и подсетила присутне на важност примене Кодекса, с обзиром на чињеницу да се стручни радници свакодневно сусрећу са најостељивијм члановима друштва.

Весна Трбовић, председница Етичког одобра Коморе и једна од ауторки Кодекса је такође указала на неке најзначајније принципе који су дефинисиани у Кодексу. Весна Трбовић је објаснила значај сваке појединачне целине обухваћене Кодексом. Такође, указала је значај имплементације Кодекса у будућности као и на важност едукације стручних радника за конкретну примену Кодкеса. Она је истакла да одговорност у целокупном процесу имплементације имају и директори који имају задатак стварања мреже сарадње између свих запослених.