Из Дневника тихих хероја – О људима великог срца

Футог , 2020.

„Запослени у установама социјалне заштите одувек су били ту за своје кориснике. Били смо ту и када је лепо и када је тeшко, ту смо да их орасположимо, насмејемо, објаснимо недокучиво, слушамо када други не чују, лечимо и без медикамената. Увођењем ванредне ситуације у нашој земљи, изазване епидемијом вируса Корона који је почео да се шири свуду у свету, па и код нас, установе овог типа добиле су посебан задатак и појачале своју улогу када је у питању рад са нашим корисницима. Задатак је био јасан, спречити могућност уласка вируса у дом и сачувати животе корисника. Није било једноставно. Из дана у дана пристизале су нове инструкције надлежног Министарства, али и нове вести са тв екрана, које су наравно и корисници помно пратили. Поред појачаних мере заштите на свим нивоима, пре свега у хигијени простора, особља и корисника, ваљало је појачати и мере подршке, љубави и разумевања према корисницима који су у дому. Тога, на сву срећу, никада није мањкало међу нама, запосленима. Сви смо били на висини задатка социјални радници, лекари, медицинске сестре / техничари, физиотерапеути, радни терапеути, психолози, неговатељице, спремачице, фризерке, куварице, мајстори… сви.

Сви смо имали додатних ангажовања како би успели организовати несметан рад, пружили услуге нашим корисницима, и сачувати и особље и кориснике од могуће заразе актуелним вирусом. Није било ни мало лако. Свесни рањивости групације људи са којом радимо и озбиљности ситуације уколико би дошло до уношења вируса у домове, према препоруци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања прихватили смо превентивну изолацију у дому и сменски рад од по 14 дана. Одвојили смо се од својих породица на овај временски период, посветили корисницима и ухватили у коштац са вирусом.

Нисмо очекивали аплаузе, али се свакако радујемо и поносимо чињеницом да смо успели у намери да спречимо улазак вируса у дом и сачувамо све наше кориснике. Да, поносни смо, зато што смо поступили као људи, зато што су сви радници показали велику храброст, пожртвовање и одговорност, пре свега преме себи и својим породицама, али и према нашим корисницима који то од нас и очекују. Нисмо их изневерили. И нисмо заборавили да будемо људи и колеге једни према другима.

Тешко јесте, овде у изолацији свакодневно се боримо сами са собом, са својим осећањима, али смо и велика подршка једни другима, шалимо се, креирамо једну позитивну атмосферу како би и нама и корисницима улепшали дане током овог периода. И успевамо у томе. За узврат добијамо осмехе и лепе речи наших драгих корисника, људи са којима смо овде сваког дана, који нас познају и препознају наш труд. Наставићемо и даље, све док постоји потреба за тим, а увек ће постојати потреба да се покаже хуманост и људскост. Јер то смо ми, радници из система социјалне заштите, тихи хероји и људи великог срца.“

Анђела Костић,
Мастер социјалног рада
Руководилац РЈ Дом за пензионере и старија лица у Футогу

(Анђела Костић, мастер социјалног рада, је запослена у Геронтолошком центру „Нови Сад“. Ова установа је једна велика породица коју чине три дома за пензионере и старија лица, Дом Футог, Дом Ново насеље и Дом Лиман. Укупан смештајни капацитет у сва три дома је 868 корисника. Увек се тражи место више. Али ту су и друге радне јединице: Прихватилиште са Прихватном станицом-дневни боравак за бескућнике (60 корисника у Прихватилишту и око 30-40 корисника на дневном нивоу у Свратишту за бескућнике), Помоћ у кући и нега (250 корисника), Клубови за одрасла и старија лица (преко 3000 корисника у 19 клубова), Дневни боравак за одрасла и старија лица (20 корисника). Анђела је, и пород своје породичне ситуације која захтева бригу о деци, поред супруга који је такође социјални радника са радном обавезом, заједно са својим колегама и корисницима у 15-дневном карантину. Поносни смо на њу!)