Будите уметници… у свом најбољем издању

Иван Гојковић, дипломирани социјални радник, водитељ случаја у Цeентру за социјални рад у Пожаревцу, Канцеларији у Костолцу. Пре тога радно ангажован у Установи за одрасла и старија лица „Гвозден Јованчићевић“ у Великом Поповцу.

Од 1999. године се активно бави музиком као гитариста и композитор.

Гитариста и коаутор алтернативног рок бенда ДИВЕРТ од 2004. године до данас. Са истим је наступао уживо у преко 100 наступа у земљи и региону.

Од 2010. гитариста групе Бизар Базар/ wорлд мусиц бенд, чији су чланови професионални музичари ангажовани у многим познатим музичким саставима широм Србије, а на истом пројекту је учествовало и неколико музичара из иностранства.

Од 2012. године под називом „Мотивкултиватор“, организатор и оснивач истоименог фестивала који промовише култиру,уметност, младе ствараоце. Где је за непуних 10 године више стотина уметника из целе земље посетило град Пожаревац и презентовало свој рад.

Оно што повезује све чиме се  бавим, јесте чињеница да је креација једини начин квалитетног решавања изазова. Како у пословима водитеља случаја, тако и у процесу креирања нових песама. Како је свака нова песма прича, живот за себе, тако је и сваки нови случај специфичан, те се не може решавати/компоновати под калупом, већ је потребно апстраховати сутуацију, предвиђати околности и тражити најадекватније решење које би задовољило потребе странке. Или можда потребе музичара са којима свираш(м). Тренутак када се енергије споје је управо онај који даје вишу вредност креацији. Тај тренутак чини да се уздигнемо изнад нас самих (Као што је Стјепко Гут,наш чувени Јазз трубач рекао:“Ни једна песма није моја креација,та мелодија је сишла са неба до мојих ушију, ја је само преносим ка вама“). На исти начин, када остваримо ткзв.“мост поверења“ са корисником, настаје креација, као виши ниво споразумевања, као циљ у плану услуга, а ми смо само моделатори идеје, весници нове креације у покушају.

Тренутак који „покушај“ претвара у реализацију је кључан. Он са собом носи одређене менталне напоре. Сви ментални напори у одређени вољним мотивима.

Тако је и у музици. Када постоји јака воља, осећај и заједничка кохезија, тада настају најлепше мелодије. Када се песма креира за пола сата на проби са бендом, тада знаш да је она „права“. Јер је производ директног споја енергија који се у тренутку десио и експлодирао у нову вредност. Такве композиције остају вечне.

Веома је важно у пословима социјалне заштите да поседујемо разне технике, вештине, способности и занате у рукама/главама.

Такође, зарад спречавања синдрома сагоревања, од превеликог значаја је да се „чистимо“ од свих тешких осећања којима смо преплављени на послу. Мени је музика мој храм за чишћење, моја задруга за дружење, моја чинија у којој миксам лек за душу. Стога, драге колеге, будите креативни, слушајте странке Ваше, али слушајте и своје срце и свој ум, негујте своју душу и тело, јер на тај начин постајете већи људи, а и већи професионалци, што у овом случају подиже квалитет послова којим се бавите и увећава Ваш осећај индивидуалног доприноса. Потребни сте корисницима у свом најидеалнијем издању.

 

Ваш гитариста, социјални радник, супруг, отац, баштован соптвеног умног дворишта Иван Гојковић.