25. ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ НИШ 24.  И 25. ОКТОБАР 2019. ГОДИНЕ

25. ОКТОБАРСКИ СУСРЕТИ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ НИШ 24. И 25. ОКТОБАР 2019. ГОДИНЕ

У данима када се свакодневно сусрећемо са све бруталнијим облицима насиља над децом, када нас са новинских страна свакодневно опомињу застрашујуће вести о судбинама деце жртава насиља, као стручни радници у области социјалне заштите морамо застати и запитати се – шта ми као професионалци можемо да урадимо да спречимо такве догађаје, какве су нам могућности, имамо ли начина да се изборимо са све већим бројем случајева насиља над децом и на крају како, сви заједно, као систем, можемо да реагујемо?

Са циљем давања одговора на горе постављена питања у заједничкој организацији Центра за социјални рад „Свети Сава“ из Ниша и Коморе социјалне заштите, 24 и 25 октобра 2019. године одржани су међународни, традиционални 25 ти по реду Октобарски сусрети у социјалној заштити , под називом „ Насиље над децом – реакција система“.

Након свечаног отварања, у уводном делу конференције, присутнима су се обратили представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Вулевић који је говорио о нормативним променама у области заштите права детета у Републици Србији. Инспиративно и упечатљиво излагање на тему форензичког интервјуа детета имао је Професор Ђурађ Стакић, на чију презентацију се надовезала гошћа са Загребачке поликлинике за заштиту деце и младих,  МА Ела Селак Багарић која је говорила о повезаности права и медицине у области заштите права детета. На актуелна питања која се односе на извештавање медија о насиљу над децом заједнички су дали одговор др Марија Ранђеловић са НУ „Ниш“, ма Милош Ранђеловић из ЦСР „Свети Сава“ и Тијана Ђорђевић Илић градска већница из ГУ Ниш. Први део пленарних излагања затворила је гошђа из Македоније проф. Др Софија Георгијевска са Филозофског факултета из Скопја, која је говорила о насиљу над децом у школама и друштвеним мрежама.

У другом делу пленарних излагања своје радове су изложили др. Тања Игњатовић и Мирјана Митић из Аутономног женског центра са темом заштите деце сведока насиља у породици, Маја Жегарац и Дејан Цветковић из београдског Саветовалишта за брак и породицу са темама отуђивања деце од родитеља из угла терапеута и који је одговор система у случају партнерског насиља као насиља над децом. Виолета Стаменковић је затворила пленарни део излагања темом значаја медијације као алтернативног начина решавања породичних спорова. 

Треба истаћи да су овогодишње сусрете карактерисали различити облици рада, па је организован и форум са темом „Изазови родитељства у разводу и емоционална патња деце. Учесници форума су били проф. Др Невена Чаловска Херцог са Факултета за медије и комуникацију, Радмила Вулић Бојовић из Асоцијације системских породичних терапеута и  и Маја Стојановић из ЦСР „Свети Сава“.

У другом дану раду своја искуства су износили стручни радници  који непосредно раде са децом жртвама насиља . Своје искуства су износили представници Дома за заштиту одојчади, деце и омладине, Прихватилишта за децу Београда, Сигурне куће за жене и децу жртве породичног насиља Ниш, Центара за социјални рад Ниш, Вршац, Панчево, Зајечар, Крагујевац, Темерин, Сомбор, Београд, Установе за децу и младе дечије село „ ДР Милорад Павловић“ Сремска Каменица, Удружења очева, Центра за дневни боравак „Мара“ из Ниша, Фондације СОС дечија цела Србија, Центра за породични смештај и усвојење Београд.

Октобарски сусрети су затворени презентацијом књиге проф .Ђурађа Стакића „Пажња, говори дете“. Књига је намењена професионалцима који раде са децом, посебно онима који се баве форензичким интервјуом са дететом, зато штона детаљан начин обрађује све елементе и услове који се морају обезбедити приликом форензичког испитивања детета.

И ове године октобарски сусрети у социјалној заштити су окупили велики број професионалаца из области(система)социјалне заштите , образовања и здравтсва, како из Србије тако и из региона.