Међународна конференција “Реформом до унапређења система социјалне заштите- Искуства Републике Пољске и Републике Србије”

Међународна конференција “Реформом до унапређења система социјалне заштите- Искуства Републике Пољске и Републике Србије”

Комора социјалне заштите је, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Амабасадом Републике Пољске у Београду, оргaнизовала Међународну конференцију под називом “Рефором до унапређења система социјалне заштите – Искуства Републике Пољске и Републике Србије”. Конференција је одржана дана 24.04.2018.године, у сали Амфитеатар Народне банке Србије.

Директорка Коморе социјалне заштите, Сандра Перић, поздравила је присутне, министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања господина Зорана Ђорђевића, њ.е. Томаша Његођиша, Амбасадора Републике Пољске у Београду, државног секретара господина Ненада Нерића, помоћнике министра госпођу Јовану Миловановић и господина Милоша Јанковића, представника Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Републичког и Покрајинског завода за социјалну заштиту и професионалце, чланове Коморе, из система социјалне заштите.

Министар Зоран Ђорђевић је отворио конференцију и у уводном излагању указао да Србија, када је у питању систем социјалне заштите, жели да на најбољи могући начин брине о својим грађанима. Такође је истакао да је Пољска велика земља, која је својим начином функционисања, успела да стане раме уз раме са најразвијенијим земљама европске уније и Србија од такве земље много тога може и жели да научи. Министар се захвалио амбасадору Пољске њ.е. Томашу Његођишу на подршци коју пружа Србији.

И амбасадор Републике Пољске њ.е. Томаш Његођиш је поздравио све учеснике и навео да је сарадња две земље у области социјалне заштите веома добра и да ће експерти из Пољске приказати на конференцији успехе, али и грешке у реформи система социјалне заштите у Пољској од 1989.године.

На скупу су излагале експерткињe из Републике Пољске, др Јоана Старенга Пиасек и Ирена Вујићицка, које су  представиле систем социјалне заштите у Пољској. Др Јоана Старенга-Пиасек говорила је о функцији, задацима, организацији и оцени стања социјалне заштите у Пољској, док је Ирена Вујићицка изложила систем подршке и професионалне активности особа са инвалидитетом.

О изазовима и перспективама деинституционализације говорио је доц.др Зоран Весић са Факултета политичких наука, Универзитета у Београду. Др Марта Сјеничић, виша научна сарадница на Институту друштвених наука указала је на проблеме који се јављају приликом одузимања пословне и радне способности корисницима у систему социјалне заштите. Мирољуб Николић из Caritasа Шабац представио је на који начин услуге и социјално предузетништво утичу на квалитет живота особа са инвалидитетом. Презентацију о развоју услуга у заједници као подршке деинституционализацији и спречавању институционализације особа са инвалидитетом имао је Горан Ројевић из Хуманитарне организације “Дечје срце”. Имали смо част да на скупу угостимо и др Ђовану Дел Ђудице и Михаелу Вогрик, које су учествовале у процесима деинституционализације у Италији и били пионири у овој области. Модератор скупа била је Славица Милојевић.

Конференцији су присуствовали чланови Коморе и други сарадници  система социјалне заштите.

Презентације са конференције можете преузети са линкова испод

Close Menu
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!