Међународна конференција “Реформом до унапређења система социјалне заштите- Искуства Републике Пољске и Републике Србије”
Међународна конференција “Реформом до унапређења система социјалне заштите- Искуства Републике Пољске и Републике Србије”

Етичка свесност представља суштину стручног рада у социјалној заштити.Посвећеност и способност стручних радника да се понашају етично је основни услов за одговарајући квалитет услуга које социјална заштита обезбеђује својим корисницима. Стручни радници у социјалној заштити су представници друштва које настоји да својим рањивим члановима и онима који се нађу у тешкоћама, пружи одговарајућу помоћ и оснажи их за самосталан и продуктиван живот у друштву, као и да спречи настајање и отклони последице социјалне искључености. Јавна и друга овлашћења стручних радника да интервенишу у животима деце, породица, одраслих и старих особа које имају ограничене могућности да се старају о сопственим интересима, праћена су одговорношћу да се поступа на професионалан начин.

Сврха Кодекса професионалне етике стручних радника социјалне заштите је промовисање етичке дебате и рефлексије међу члановима Коморе социјалне заштите и другим стручним радницима и стручним сарадницима у социјалној заштити. Кодекс представља јавно прихватање друштвене одговорности коју стручни радници имају у социјалној заштити. 

Кодекс представља низ вредности, принципа и стандарда који могу да усмеравају професионално понашање и доношење одлука у ситуацијама када се јаве питања повезана са етичким поступањем. Норме не нуде готова упутства за понашање у одређеним ситуацијама. Примена Кодекса мора да разматра околности у којима се јављају одређене дилеме и могућност конфликта између вредности, принципа и стандарда. Стручни радници у социјалној заштити, поред овог Кодекса, примењују и етичке кодексе својих професија и информишу се о етичком доношењу одлука из етичке теорије и праксе, теорије социјалног рада и релевантних истраживања, закона, других прописа и правила понашања које установљавају пружаоци услуга у социјалној заштити.

Koдекс професионалне етике можете скинути са линка испод

Преузимање:
Download this file (kodeks_web.pdf)Кодекс професионалне етике1646 kB748 x преузето

Дневни прес - вести

Град Ниш и Центар за...

ПоставиоKsz
- петак, 15 јун 2018 09:32
Град Ниш и Центар за социјални рад помажу младим паровима на селу

ГОДИШЊА МЕДИЈСКА НАГРАДА ПОВЕРЕНИКА ЗА...

ПоставиоKsz
- четвртак, 14 јун 2018 17:45
ГОДИШЊА МЕДИЈСКА НАГРАДА ПОВЕРЕНИКА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ 2018

Особе са инвалидитетом морају бити...

ПоставиоKsz
- четвртак, 14 јун 2018 17:43
Особе са инвалидитетом морају бити равноправни чланови друштва

ОЕК Синергија: “Не штити насиље“

ПоставиоKsz
- четвртак, 14 јун 2018 14:55
ОЕК Синергија: “Не штити насиље“

Србија посвећена унапређењу права особа...

ПоставиоKsz
- четвртак, 14 јун 2018 14:15
Србија посвећена унапређењу права особа са инвалидитетом

OЕБС задовољан условима за смештај...

ПоставиоKsz
- уторак, 12 јун 2018 19:49
OЕБС задовољан условима за смештај избеглица у Србији

Инфо панел

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Републички завод за социјалну заштиту

Покрајински завод за социјалну заштиту

Синдикат запослених у социјалној заштити

Удружење стручних радника социјалне заштите Србије

Асоцијација Центара за социјални рад Србије

Adresar Ustanova

rtzj

kvd

cpsu

 

Kaлендар догађаја

пон уто сре чет пет суб нед
3
6
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30

Лиценце

 licence

spisak licenciranih

spisak oduzetih licenci

 

Позив на сарадњу

 
У многобројним контактима са члановима Коморе дошли смо до сазнања да стручни радници, руководиоци и директори немају довољно информација о организовању и спровођењу акрeдитованих програма обуке, а често немају ни контакте са ауторима, односно са реализаторима програма обуке, које су релевантне за стручне раднике у систему социјалне заштите.
Опширније...

Претраживач

Scroll to top